torsdag 25 mars 2010

Edens lustgård

Har precis sett Kevin McCloud's Grand Design på kanal 9. Denna gång om ett par som förvandlade en gammal ruin till ett vacker herrgård i Frankrike. Jag kom att tänka på Frankrike och vår resa dit förra sommaren, vi planerar en resa dit igen denna sommar. Det är mycket som är annorlunda i Frankrike mot Sverige, trots det lilla avsåtendet och trots att vi sannolikt härstammar från samma folk (Germanska folkstammen).

Bilar som ett exempel, Svenskar drömmer om stora fina bilar, desto större desto bättre. Den som har en stor dyr bil i Sverige är en framgångsrik människa. En persons bil är liksom en måttstock på vår lycka, åtminstone delar av den. Fransmän bryr sig inte om sånt, en bil är en bil och den tar dig från A till B. Vi putsar och fejar och gud förbjud att vi skulle få en repa eller en buckla på den... Fransmäns bilar är fulla av rost, bucklor och repor, den rullar fortfarande och den tar dig fortfarande till B.

Fransmännen lägger sin tid och kärlek på Vin, mat och kvinnor, i den ordningen (möjligen kan kvinnor och mat få byta plats ibland) Obs kvinnor kan förstås ersättas med Män beroende på läsarens preferenser.

Detta resonemang tycks var giltigt på en rad områden, vi Svenskar är väldigt upptagna av status och prylar som på något sätt ska visa och bära upp vem vi är, vi konsumerar därför är vi, på något Freudianskt sätt. Frågan är förstås om vi är lyckligare än Fransmännen, jag betvivlar det.

Vad har nu allt detta med Edens lustgård att göra, det vet jag inte men Frankrike är ett väldigt vackert land, ett jordbruksland, ett stolt land med stolta människor, ibland avundas jag dom. Sverige skulle kunna lära sig en del av Fransmännen, vi skulle kunna vara lite mer stolta över vårt land, vad vi har att erbjuda, och kanske ta lite bättre hand om det, då skulle det nog vara Edens lustgård här i Änglamarkens land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar